Vissza

Óarany Tereza

Blog - 2021-02-15

Mennyeien puha kötött kendő

A webáruházban kapható fonalakat mindig kipróbálom, hogy tudjak válaszolni a kérdéseitekre, hogy jó-e dolgozni az adott fonallal, mit és milyen technikával érdemes készíteni belőle. A merinó-hernyóselyem-jak csipkefonalba első látásra beleszerettem, a picit szürkés alapszíne, mérhetetlen puhasága és meleg tapintása feledtette azt, hogy egyágú a szentem. Valahogy nem kedvenceim az egyágú fonalak, nagyon ritkán használom őket. Egy motringot megfestettem lila hagyma héjával, mesebeli színt kaptam, valahol az óarany, rózsabogárzöld, eozinbarna között, megmagyarázhatatlan árnyalat, és bár nem az én színem, ebből kellett kötnöm valamit.

Image 1

A Tereza kendő mintáját választottam, amit a webáruházban vásárlók ajándékként választhatnak. Az eredeti mintát saját fonású fonalra írtam, kíváncsi voltam, mekkora kendő készülhet egy 100 g-os gyári fonalból a minta alapján. Ez a jaktartalmú fonal jóval vékonyabb (800 m-es lace), mint a saját fonalam, viszont kevesebb is (100 g), így csak saccolni tudtam, hogy mekkora kendő kerekedik belőle. 2,5 mm-es, 120 cm hosszú körkötőtűt választottam hozzá, ezzel volt a legszebb a kötésképe. Aztán csak róttam a sorokat és csak kötöttem és csak kötöttem, azt hittem, sosem érek a végére...

Image 39

A végén már soronként méricskéltem a gombolyagot, hogy lesz-e elég fonal még egy sorra, mert bontani nagyon nem akartam. Végül 232 sor után végre leláncolhattam a szemeket :)

Image 25

Mosás után a szemek szépen elrendeződtek, a kendő egészen légiesre sikeredett, ennek ellenére istenien meleg :) Méretre is elfogadható, a nyakától mérve a háta hossza 50 cm, a két csücske közötti távolság 140 cm. Ez egy amolyan nyakba kanyarítható, vállra teríthető kendő, egyszer majd kötök egy olyan változatot is, amibe teljesen bele tudok burkolózni, ahhoz két gombolyag szükséges.

Image 41

Image 36

Image 27

Az egyágú fonallal jó volt dolgozni, úgyhogy egyre kevésbé állok neki ellen :) A fonal könnyűségének és puhaságának, illetve az egyágúságának az a hátránya, hogy sajnos kényes jószág, nem bírja a strapát, retteg a tépőzáraktól és viszonylag könnyen bolyhozódik, így bármennyire csábít, kardigánt nem fogok kötni belőle. Viszont elegáns kendőnek tökéletes, egyszerűen imádnivaló :)

A fonalakat megtaláljátok a webáruházban, a 800 m-es csipkefonalak között.

Jó kötögetést :)

Annás kertje, ahol a színek teremnek

A kosár tartalma
Empty cart icon
A kosarad üres
Részösszeg: HUF
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Rendelés leadása
Válassz nyelvet
Adatvédelmi tájékoztató Általános szerződési feltételek Pénzvisszatérítési eljárás