Kezelési útmutató

Növénnyel festett fonalak, színek a természetből

A növényekkel festett színek élnek, és pont úgy gondozni kell őket, mint az élő növényeket, hogy a velük festett holmik sokáig szépek maradjanak.

A növényi színezékek érnek, az évek során a színük változhat, általában teltebbé, mélyebbé válnak. Ez a növényi festés természetes velejárója. A fonal fajtája, a fixálás módja, a növény színezési képessége is erősen befolyásolja ezt a folyamatot, de függ attól is, hogyan használjuk, milyen gyakran és mivel mossuk a növénnyel festett fonalból készült holmikat.

A régi korok színezési festési eljárásait modern körülmények között alkalmazzuk, a növénnyel festett holmikat ma egészen más hatások érik. Más a víz összetétele, mint régen, más a levegő szennyezettségi szintje, és nagyon mások a szokásaink, ahogy a ruhákat viseljük (pl. gyakrabban mossuk őket).

A természetes növényi festékkel megfestett fonalakból készült holmik kézi mosása javasolt még akkor is, ha a fonal maga gépben is mosható. Mosószer helyett használjunk száraz hajra való bőrbarát sampont a tisztításukhoz, mert az erősebb mosószerek megváltoztathatják a fonal színét.

A többszöri gondos öblítés ellenére a fonal eresztheti kissé a színét.

A növénnyel festett fonalat és a belőlük készített holmikat fénytől elzárva, sötét helyen tároljuk (dobozban, szekrényben, fiókban), mert a napon felejtett holmik kifakulhatnak a napnak kitett részeken.

Természetes anyagokból készült holmiknál érdemes gondoskodnunk a molyok távoltartásáról is (pl. illatcsapdával). Sajnos a levendula nem elég hatékony, viszont jó az illata...

A felmerülő kérdéseket szívesen megválaszolom e-mailben (annas@annas.hu).

Köszönöm, hogy az Annás kertje növénnyel festett fonalát választotta!


Annás kertje, ahol a színek teremnek

A kosár tartalma
Empty cart icon
A kosarad üres
Részösszeg: HUF
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Rendelés leadása
Válassz nyelvet
Adatvédelmi tájékoztató Általános szerződési feltételek Pénzvisszatérítési eljárás