Vissza

Curly...

Blog - 2023-01-10

... kötött sál, más néven Bongyorka :)

11 éve terveztem a Curlyt, avagy Bongyorkát a Barka Kötősulinak, sokan el is készítettétek, én hármat is kötöttem belőle :) Azóta sajnos nincs már Barka, így Barka Kötősuli sincs, de a mintát megtaláltam a számítógépem mély bugyraiban, és most posztolom, hogy újabb Bongyorkák születhessenek...

Barka Díva Athéné fonalból (50 % alpaka, 50 % merinó, 162 m/50 g) kötöttem ezt az egyszerűen elkészíthető, de annál bohókásabb sálat. 3,5 mm-es tűvel kötve nem egészen 2 gombóc (9 dkg) fonal ment bele. A sál elkészítéséhez szükségem volt még 3,5 mm-es horgolótűre a szélek körbehorgolásához, valamint egy sorjelölőre (gemkapocs is megteszi), hogy könnyen követni tudjam, hol szaporítottam és fogyasztottam.

A sál karakterét a ráhajtások és leengedett szemek adják, ettől lesz a sál egyik széle fodros, hullámos. Végig lustakötéssel dolgoztam, és a sál nem fodros szélén szaporítottam a szemeket. A kész sál hossza 120 cm, a legszélesebb pontján pedig 22 cm.

Kezdjünk is neki a sál elkészítésének.

Szedjünk fel 15 szemet a kötőtűre.

1.sor: Fordítsuk meg a kötést és kössünk 15 sima szemet (az utolsó szemet se emeljük át). Fordítsuk meg a kötést, és a fonalat a tű alatt vezessük a kötés mögé.

2.sor: *Kössünk egy sima szemet, majd a fonalat hajtsuk (tekerjük) 3x a tűre.* A * * részt ismételjük meg még 4x. **Kössünk 1 sima szemet, majd a fonalat hajtsuk rá 2x a tűre.** A ** ** részt ismételjük meg még 4x. Kössünk 4 sima szemet, a fonalat hajtsuk a tű elé, majd emeljük át az utolsó szemet jobb oldali tűre. Fordítsuk meg a kötést.

3.sor: Kössünk 5 sima szemet, majd a következő szemeknél a ráhajtásokat (a tűre tekert fonalszakaszokat) engedjük le a tűről, de a tűn lévő szemeket simán kössük le. Az utolsó szemet is kössük le simán.

Ezzel a módszerrel az utolsó 10 szem „megnyúlik”, mert a ráhajtások hossza eloszlik ezek között a sima szemek között. Fordítsuk meg a kötést, A fonalat hajtsuk a hű mögé.

4.sor: *Kössünk egy sima szemet, majd a fonalat hajtsuk (tekerjük) 3x a tűre.* A * * részt ismételjük meg még 4x. **Kössünk 1 sima szemet, majd a fonalat hajtsuk rá 2x a tűre.** A ** ** részt ismételjük meg még 4x. Kössünk 4 sima szemet, a fonalat hajtsuk a tű elé, majd emeljük át az utolsó szemet jobb oldali tűre. Fordítsuk meg a kötést. Ez a sor pont úgy készült, mint a 2. sor.

5.sor: Úgy készül, mint a 3. sor.

6.sor: Úgy készül, mint a 2. sor.

7.sor: Kössünk 1 sima szemet, majd a következő szembe készítsünk 1 szaporítást. Ezután folytassuk a sort a 3. sornál leírtak szerint.

A 2-7. sorban leírtakat ismételjük értelemszerűen, vagyis hatsoronként a sor elején szaporítunk 1 szemet. Érdemes sorjelölővel (gemkapoccsal) jelölni ezeket a sorokat, nehogy kihagyjunk egy szaporítást.

A szaporítást akkor hagyjuk abba, amikor már 50 szem van a tűn.

Ezután hatsoronként fogyasztani kell a sál nem fodros szélén. Amikor már csak 15 szem van a tűn, még kötünk 5 sort, majd a következő sorban lekötjük az összes szemet. Ügyeljünk arra, hogy a ráhajtásokat leengedjük, és ne kössük le őket különálló szemként.

Ne vágjuk el a fonalat, hanem 3,5 mm-es horgolótűvel a sál nem fodros, egyenes oldalát a csücsöktől kezdve, a szélső szemekbe öltve (azok két szálát összefogva) horgoljuk végig 1 láncszem és 1 kúszószem váltogatásával.

Így sokkal egységesebb lesz a sál nem hullámos széle, és el tudjuk a horgolt szélmintában rejteni a kiálló fonalvégeket (kezdő fonalvég, fonalváltás). Ezért is fontos, hogy a sálnak ezen a szélén váltsunk fonalat, amikor az első gombóc elfogyott.

Ha elértünk a másik csücsökig, kössük el és dolgozzuk el a fonalvéget (húzzuk be horgolótűvel a szélmintába).

A sálat nem blokkoltam, ilyen viccesen tekergőzve tetszik nekem a legjobban. Érdemes kipróbálni színátmenetes fonalból, mert a hosszabb egyszínű részektől a sál csíkos lesz :)

Jó kötögetést :)

Annás

Annás kertje, ahol a színek teremnek

A kosár tartalma
Empty cart icon
A kosarad üres
Részösszeg: HUF
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Rendelés leadása
Válassz nyelvet
Adatvédelmi tájékoztató Általános szerződési feltételek Pénzvisszatérítési eljárás